El Grande kõrvaklapipostitus



Kuna sa seda blogi mingi põhjusel loed, siis ilmselt pead lugu muusikast. Hea muusika koosneb aga helidest ja helide viisakaks taasesitamiseks kasutatakse üldjuhul erinevat sorti kõlareid, klappe või muud näga. Suur hunnik inimesi rahuldub iPodi karbist tulnud legendaarselt kurikuulsate valgete plastjunnide ja läpaka kõlaritest paiskuva pininaga, samal ajal seletades kuidas temal pole rohkem vajagi, enesele ilmselt aru andmata, et viineri ristlõikega kõlaritest muusika kuulamine on umbes sama mis mustvalge mobiili ekraani pealt porno vahtimine. Teised tegelased omavad helisüsteeme, mis maksavad kümneid kui mitte sadu tuhandeid ja ainuüksi juhtmemajandusele kulutatud summa eest võiks keskmine kodanik mitu kuud süüa, juua ja oksendada. Järgnev on lühike amatöörlik ja ülimalt subjektiivne ülevaade kõrvaklappidest, mida oman, olen omanud või siis lihtsalt keskmisest rohkem kuulanud. Sest no kui sa muusikat armastad, siis võiks teda normaalselt kuulata ka ju.


Technics RPF400 ?
Andmed: avatud tüüpi, täissuuruses (circumaural) klapid. Detailsemalt ei tea
Minu esimesed “päris” klapid, mida ma ca 15 aastasena värisevate kätega Tallinna Kaubamaja tehnikaosakonda ostma läksin. Maksid tol ajal üüratuna tundunud 400kr, aga olid ka seda väärt. Siiski Technicsid ja siiski üllatavalt hea heliga. Ribadeks kuulatud ja läbi põletatud nad igaljuhul said, ning maitse suhu andsid.


Apple Earphones
Andmed: ei taha teada, pole oluline ka
Esimese Shuffle’iga kaasa saadud kurikuulsad valged nööbid, mis vist pooltel inimestel kõrvas või taskus. Iseloomustab neid mõnus plekine heli, olematu mürasummutus, täielikult puuduv madalsagedus ja üüratult sitt kasutusmugavus. Kuna mulle jõudis üsna kiiresti kohale, et tegemist on suurematsorti pasakäkiga, ent raha oli tol hetkel rohkem kui mõistust, said järgmisteks klappideks...


Apple In-Ear headphones
Andmed: 20 – 20 000hz, 32oomi
Eelmistest kindlasti samm edasi nii helikvaliteedilt kui isolatsioonilt, mida iseloomustas ka mõnus ca 700-800 kroonine hinnasilt. Helipilti täpselt ei mäleta kuid tol hetkel olid parimad klapid mida kuulanud olin. Omaniku vahetasid kunagises lokaalis Riff, kus mingi härra arvas, et jube mõnus oleks nad koos ipodiga mu jaki taskust välja koukida ja endale võtta.


Sennheiser CX300 (hetkel 21 naela, Amazon.co.uk, Eestis u 6-700kr)
Andmed: 18hz – 21khz, 16oomi, 112db
Ilmselt ühed populaarseimad klapid peale apple’i valgeid ja vaatamata oma natuke ülevõimendatud ja mudasele madalsagedusele ilmselt ühed parimad hinna/kvaliteedi suhtega klapid. Praeguseks ajahetkeks on nad välja vahetatud mudeli CX300-II poolt, mis väidetavalt pidavat olema pisut viisakamad. Ahjaa, ärge valgeid ostke. Rõvedalt kollaseks ja katki lähevad. Mustadega seda muret ei olnud.


Panasonic RP-HTX7 (ca 600kr, pixmania.com)
Andmed: 7hz (ilmselgelt jura) – 22khz, 40oomi, 99db
Tõenäoliselt ühed ilusaimad odavklassi retroklapid, mida ma näinud ja kuulanud olen. Heli on viisakas. Kesksagedus võibolla veidi plekine ja kumisev. Bass üsna mõnus ja hea löögi- mitte müdinaga. Peas tunduvad head ja mugavad ka mitme kuulamistunni järel. Isolatsioon keskpärane. Julgen täiesti soovitada. Selle raha eest keeruline mööda panna.


Beyerdynamic DT-150 (2470kr, soundshop.ee)
Andmed: 5hz – 30khz, 250oomi
Professionaalsed monitorklapid analüütiliseks kuulamiseks. Mõnusa madala maheda bassi, jõulise kesksageduse ja õhulise ülemise otsaga. Vajavad kindlasti oma suure takistuse tõttu klapivõimu. Läpakas või pleier veab nad välja küll, aga üsna põhjakeeratud helitasemega ja sealt tulenevalt tekivad loomulikult moonutused ning heli pole see, mis ta olema peaks. Lisaks tuleb umbes pool oma elektrooniliselt muusikakogust kuradile saata, sest alla 320bitratega lood kõlavad lihtsalt oluliselt halvemini. Umbes 15minutist nende Beyeritega piisas, et olla müüdud. Kõikide muud klappide heli lihtsalt tundub nende kõrval sureva sääse pirinana. Hetkel põhiklapp koduseks muusika kuulamiseks.


Audio – Technica ATH-M30 (ca 1000kr vist)
Andmed: 20hz – 20 000khz, 65oomi, 100db
Jällegi väga head monitorklapid omas hinnaklassis, mis on jäänud küll oma suurema venna M50 varju. Harilikuks kuulamiseks natuke igavad oma liigneutraalse heli poolest ja minu kõrvade jaoks kohutavalt ebamugavad. Poole tunniga oli peavalu kindlustatud. Omas nišis tasemel.


Jays A-Jays One (ca 400kr, pixmania.com)
Andmed: 20hz – 18khz, 16oomi, 95db
Väga omanäolise Rootsi klapitootja odavaim mudel. Suurepärane disain, ilus pakend, mitte-nii-lihtsalt-keerduvad lintkaablid, üsna jube mõmisev-müdisev heli. Väga sogane ja ülevõimenduv keskmadalsagedus, olematu kõrgsagedus. Tulemuseks tõeline kotist tulev tümakas.


Radiopaq Jazz (20 naela soodusmüügis, amazon.co.uk)
Andmed: 18hz – 20khz, 16oomi, 120db
Uusimad klapid ja vaieldamatud hetkelemmikud. Uskumatu heli ja koostekvaliteet selle raha eest. Stiilne täismetall korpus, eeskujulik isolatsioon, soe ja üsnagi lai soundstage, korralik instrumentide eristus, madal ja mõnus bass (piisavalt domineeriv olemaks hea kuulata, ent mitte liiga) veidi taandunud kesksagedus, kaunilt helisevad kõrged. Loomulikult hakkaks ühe korraliku audiofiili kõrvad nende kuulamise peale sitavett jooksma, aga selle raha eest on tegemist konkurentsitult parima hinna/kvaliteedi suhtega hinnaklassis kuni 1000kr.




Ja nüüd lugejamäng
Kõikide kommenteerijate vahel loositakse välja suhteliselt uus Apple iPhone’i klapipaar/handsfree. Päriselt noh!





Brownswood Bubblers Six


Gilles Petersoni poolt kompileeritud ja minu jaoks tõenäoliselt kõige olulisema plaadiseeria kuues osa on nüüdsest saadaval. 

Brownswood Bubblers Six // Teaser by Brownswood


Mux Mool - Wax Rose Saturday (Remux edit)



tõmba.. tõmba kindlasti
(tänud jaanile)



Lone - Pineapple Crush


Lone has developed an open ended style sucking hardcore, boogie and pastoral synth into his groove. 'Pineapple Crush' is a choice party-maker, gazing back to '91 with genes from Hip-House and nascent UK hardcore spliced with a 2010 subbass and frisky keys.






  Lone - Pineapple Crush by subraw


Andy Allo - Dreamland feat Blu



Mar Variation - 1st Session



Katy B - Lights On feat. Ms. Dynamite